Välja pjäxor

Dela

Om du ska köpa pjäxor ska du inte bara köpa vilka som helst, för då finns det risk för att fötterna blir frusna, att de domnar eller att du får ett fruktansvärt jobbigt skoskav. Nu ska du därför här på skidklader.nu få veta vad du bör tänka på när du ska välja ut ett par pjäxor.

Att tänka på vid val av pjäxor

  • Prova inte pjäxorna som om de vore att par vanliga skor. De ska inte sitta lika löst som vanliga skor bör göra. Pjäxor som kanske sitter jätteskönt i affären gör förmodligen inte det när du är ute i skidspåret eller skidbacken.
  • Pjäxorna ska sitta ganska tight så att foten inte glider alls inuti pjäxan. Det ska nästan kännas som att foten är gjuten i gips, men köp för allt i världen inte för trånga pjäxor för då kan du få riktigt ont i fötterna.
  • Du ska inte kunna lyfta hälen i pjäxan om du så försöker stå på tå i den.
  • Samtliga pjäxor har ett så kallat flex-tal som anger styvheten i framåtled och ju högre tal desto styvare är pjäxorna. Herrpjäxor brukar ha ett tal på 70 – 140 och dampjäxor 60 – 110. Nybörjare och lätta skidåkare bör inte ha en alltför styv pjäxa medan de som har en bra skidteknik och väger mycket bör ha en styvare pjäxa.
  • Om du har haft ett par pjäxor som funkat perfekt bör du byta till ett likadant (eller liknande) par när det gäller styvhet och storlek. Om du vill komma riktigt billigt undan kan du göra det direkt på nätet.